Urban Elopement | Petra Pako Photography

Esküvői öltöny választás – Hogyan öltözzön fel a vőlegény?

A vőlegény öltözetének kiválasztásáról úgy általában sokkal kevesebb szó esik, mint a menyasszonyi ruháról, viszont ugyanolyan fontos. Vendégszerzőnk segít, hogy mit vegyünk figyelembe az esküvői öltöny kiválasztásánál milyen kiegészítőket párosítsunk, illetve egy sor hasznos tanácsot is ad a témában.

Sokszor hallani, hol vicces, hol cinikus felhanggal, hogy az esküvő a nőről szól, a férfi csak szükséges dísz. Ezt azzal is „alátámasztják”, hogy míg a menyasszony külsőségekben is királynővé válik, addig a büszke vőlegény maximum egy kicsit elegánsabb esküvői öltönyt húz. Szerencsére a többség esetében ez inkább megmarad a vicc keretein belül és a férfi igenis odateszi magát, hogy az ő öltözéke is egyértelműen kifejezze a nagy nap nem véletlenül kapta ezt a nevet.

Persze a mezítlábas, feltűrt inges, vagány esküvők korában már-már maradinak is tűnhet az esküvői férfi divatról beszélni, de a valóság az, hogy a többség még mindig ragaszkodik a klasszikus eleganciához, akkor is, ha a szertartásnak egy hangulatos rom, egy romantikus erdei tisztás, egy tópart vagy a család vidéki nyaralója ad otthont.

Azt el kell ismerni, hogy nekünk férfiaknak valóban könnyebb dolgunk van, hiszen a legelegánsabb esküvői szett sem különbözik szignifikánsan egy jól szabott öltönytől és ezzel el is érkeztünk az origóhoz, a nulla km kőhöz, mindennek az alapjához: az esküvői öltöny legyen jól szabott és ha van rá mód valóban erre az alkalomra szabott. A „hihetetlen, hogy az érettségi öltönyömbe még beleférek” c. duma korábban sem számított vagánynak, most sem az és reméljük soha nem is lesz. Folytatva a nekünk férfiaknak mennyivel könnyebb vonalat, azért is szerencsénk van, mert nekünk a nagy esemény után nem kell visszavinni öltözékünket a kölcsönzőbe, így megtehetjük, hogy minimum egy jobb márkát választunk, de az igazi az, amikor csináltatunk. Ízlésről nem illik vitatkozni, hiszen mindenkinek megvan a maga preferenciája, de akár veszünk akár varratunk íme mire figyeljünk:

Az öltöny. Szabás és stílus: angol vagy olasz

Az angol öltöny:

  • színekben visszafogottabb
  • mintázatban feltűnnek a halvány csíkos, sőt finoman kockás változatok is, de ezt esküvőre nem ajánljuk
  • a zakón szigorúan két oldalhasíték van, amit a nem tökéletes alakkal rendelkező férfiaknak lehet előnyösebb, mert nagyobb szabadságot enged a mozgásban
  • hátránya, hogy anyaga általában vastagabb, így a nagyrészben nyáron tartott esküvők esetében ez nem biztos, hogy kellemes viselet

Az olasz öltöny:

  • elegáns, de laza stílus
  • a zakón egy hasíték van vagy uram bocsá’ egy sem, amely utóbbit tényleg csak az Adonisz-testű férfiak vállaljanak be
  • a színek is lehetnek merészek, de ezzel vigyázzunk mert a vagányt és ízléstelen ez esetben csak egy nagyon vékony vonal választja el.    

Figyelem! A zakók terén ma már a két gombos dívik, amiből az alsót soha nem gomboljuk be. A zakót teljesen kigombolni csak ülő helyzetben illik, akkor viszont erősen ajánlott, hogy minél kevésbé gyűrödjön. A zsebeit ne pakoljuk tele, de esküvőn egy passzoló díszzsebkendő simán belefér. 

Az esküvői öltöny kiegészítői

Egy esküvő különleges alkalom, ahol a mindennapoknál extrémebb dolgokkal is próbálkozhatunk. A legtöbb esetben párunk fehérben lesz, amihez részünkről szinte minden szín passzol kivéve a nagyon világos pasztell színeket és persze magát a fehéret, de akkor sincs ok a pánikra, ha a menyasszonyi ruha a mai trendeket követve más színű. Ekkor elég ha megkérjük kedvesünket adjon egy anyagmintát vagy egy jobb fényképet a ruháról (tradíciók betartása esetén annak egy részletéről) mi pedig ahhoz passzoló öltönyt vagy kiegészítőket választunk. 

Mellény

Egyszerre lehet elegáns és vagány kiegészítő. Mindenképpen ajánlott. Előnye, hogy az esküvő későbbi, lazább, táncolós részénél is – amikor már lekerül a zakó és a nyakkendő – elegánsak és stílusosak maradhatunk. Sőt: újabb trendek szerint, van aki a zakót teljesen el is hagyja…  

Ing

Mandzsettás és kész! Bár a hófehér soha nem megy ki a divatból és mi is azt ajánljuk, ma már számtalan színben, gallérral és mintával is kapható: azaz megint csak egyszerre lehetünk elegánsak és vagányak. Az ujj rész és így a mandzsetta minden esetében 2cm-el lógjon ki a zakó ujja alól, se több se kevesebb és felejtsük el egy életre a rövidujjú és zsebes változatot!  

Nyakkendő 

A feminista kánon szerint a férfiakat csak a nyakkendőjük különbözteti meg egymástól. A viccen túl, annyi igazság van benne, hogy a nagyon kevés dísz közül, amit egy férfi magára ölthet a nyakkendőben van talán a legtöbb játék lehetőség. Ha pl. a menyasszony ruháján vagy a dekorációban megjelenik valamilyen szín arra rímelhet a nyakkendőnk is, ha pedig igazán elegánsak akarunk lenni akkor a kravátli az egyértelmű választás. A jó ízlés határain belül bátrabban kísérletezhetünk akár vadabb színekkel, sőt mintákkal, de a mai trendeknek megfelelően akár el is hagyhatjuk.

Cipő

Urak! Ne engedjük meg, hogy ezen bukjon el a dolog! Azt talán ma már senkinek nem kell külön kiemelni, hogy, ha csak nem vagyunk egy vagány olasz maffiózó milliomos csemetéje a bebújós, krokodil, kígyó és egyéb állat minta szigorúan tilos, de még a fűzős sem mindegy, hogy milyen. Nem elkötelezett greenpeace-esként a cipő igenis, minden esetben bőrből van a keményebb fajtából és ha igazán elegánsat szeretnénk, akkor azon belül is zárt fűzésűt választunk. Talán sehol sincs annyira szoros kapcsolat a minőség, kényelem és márka között mint a cipők esetében, ráadásul egy minőségi darab, amire vigyázunk, simán kibír akár 10-15 évet is, így ha valamin hát a cipőn soha ne spóroljunk.  

 

Összefoglalva: Mint a legtöbb esetben az öltözködésben is a legfontosabb, hogy önazonosak legyünk, azaz azt és úgy viseljünk, amiben jól érezzük magunkat. Az esküvőn persze illik átbeszélni a részleteket a párunkkal (ne ott derüljön ki, hogy a nyakkendőnk mintája üti az összhangot). Ha pedig valaki nem tudja eldönteni mi állna jól neki, mit illene viselnie kérdezze meg bátran akár a szervezőt is, aki ha kell profi szakember segítségét is bevetheti a tökéletes, alkalomhoz- és esküvőtökhöz illő megjelenéshez. 

 

 

Blog bejegyzéseinkben további hasznos információkat, tanácsokat találsz az esküvőszervezéssel kapcsolatban. Itt például összefoglaltuk, hogy hogyan Hogyan érdemes esküvői DJ-t választani, itt pedig 5 romantikus balatoni helyszínt mutatunk esküvői szertartáshoz.

 

Inspirálódj styled shootjainkból:

METAMORPHOSE

URBAN ELOPEMENT

STELÁZSI

 

 

Vagy látogass el a Pinterest oldalunkra.