Screenshot 2021-09-09 at 17.05.02

Esküvői koordináció a nagy napon – több, mint gondolnád

Mi jöhet közbe? 

 

Megszerveztetek mindent az esküvőre, összeállt a teljes szolgáltatói csapat de vannak bennetek kérdések, apróbb bizonytalanságok? Nem beszélve az utolsó pillanatos módosításokról, ami egyre nagyobb feszültséget okoznak? Az esküvői koordináció nagy segítségetekre lehet. 

Az esküvőt megelőző hetekben lemondja a fodrász az időpontot, az egyik család nem tud jönni, a másik végül hozza a gyerekeket is. Borul az ültetési rend, két vendégről kiderül, hogy laktózérzékeny. Reggel még ellenőrizned kell, hogy a dekor a helyén van-e és az ültetőkártyák rendben vannak-e. Szertartás előtt kiderül, hogy ottmaradtak a gyűrűk a szálláshelyen, a vendégek nem tudják mi miután következik, mikor adhatják oda a nászajándékot. Megannyi kisebb-nagyobb akadály, amit elétek sodorhat az élet az esküvőt megelőző időszakban és a Nagy napon. 

Esküvői koordinátorként azt a feladatunk, hogy ezeknek az elhárítását és megoldását kézbe vegyük és tehermentesítsünk benneteket. A célunk nem kevesebb, mint hogy kipihenten, nyugodtan és stresszmentesen érkezzetek éltetek egyik legfontosabb eseményére. Aznap semmi másra ne kelljen figyelnetek csak magatokra és hogy önfeledten tudjatok ünnepelni azokkal, akik együtt örülnek veletek. 

 

Mi is az aznapi esküvői koordináció és miért több, mint gondolnád? 

 

Esküvői koordináció esetében általában 1-1,5 hónappal az esküvőt megelőzően leülünk veletek átbeszélni az esküvő minden részletét. Erre sok esetben a választott helyszínen/helyszíneken kerül sor, hogy minden részletet maximálisan pontosítani tudjunk. A megbeszélés során átveszünk minden még nyitott kérdést, melyik szolgáltatóval hogy álltok. Átnézzük a szerződéseket, a fizetési ütemezéseket. Megtervezzük az esküvő forgatókönyvét és az addig terjedő időszak tennivalóit, határidőit. Ettől a ponttól kezdve átvesszük a kapcsolattartást, összefogjuk a szolgáltatói csapatot, így nektek elég csak velünk egyeztetni, mi mindenről gondoskodunk.

 

Az esküvő napján ott vagyunk a helyszínen az építéstől kezdve (sok esetben már előző nap) és felügyelünk, hogy minden részlet a veletek egyeztetettek alapján a helyére kerüljön. Fogadjuk a szolgáltatókat, a vendégeknek segítünk tájékozódni, öltöztetünk, ültetőkártyákat ellenőrzünk. Eligazításokat tartunk és az esküvő során a háttérben ügyelünk rá, hogy minden úgy és akkor történjen, ahogy azt ti elképzeltétek. Az esküvő végét követően pedig elszámolunk a szolgáltatókkal és felügyeljük a bontást. Láthatjátok, hogy az aznapi esküvői koordináció igazából egy jóval hosszabb és komplexebb feladat, mint az esküvő forgatókönyv szerinti levezénylése.

 

Ceremóniamester és esküvői koordinátor

 

Sokszor teszitek fel a kérdést, hogy szerintünk szükség van-e ceremóniamesterre és koordinátorra együtt vagy egyáltalán mi a különbség a kettő között? 

Mi azt gondoljuk, hogy egy ideális világban a két szakember tökéletesen kiegészíti egymást. Imádunk olyan esküvőkön dolgozni, ahol van mellettünk egy ceremóniamester is. Ebben az esetben a ceremóniamester kolléga van mindig előtérben. Ő azért felel hogy mindenki időben tudjon mindenről, hogy a vendégek ne érezzék magukat elveszve. Fontos, hogy az egymást követő események szépen át legyenek vezetve és legfőképpen, hogy mindenki kellőképpen le tudjon lazulni és jól érezze magát. Mindeközben esküvői koordinátorként mi a háttérben intézkedünk és a keze alá dolgozunk, hogy neki csak a párral és a vendégekkel kelljen foglalkoznia. 

 

Az a szabály, hogy nincs szabály!

 

Az utóbbi időben azt vettük észre, hogy kezd egyre jobban összemosódni a két szakma és egyre több ceremóniamester vállalja az esküvők teljes koordinációját is. Ugyanakkor van olyan esküvő típus, ahol pedig mi esküvőszervezőként vagy koordinátorként ellátjuk a ceremóniamesteri teendőket is. Így ebben a kérdésben, is azt mondjuk: “Az a szabály, hogy nincs szabály!”. Függ az esküvő méretétől, stílusától, attól, hogy ti melyikkel érzitek magatokat komfortosabbnak, hogy mekkora büdzsé áll rendelkezésre és hogy a kiszemelt koordinátor/ceremóniamester vállalja e a másik feladatait is. De ami a legfontosabb, hogy csak olyan személyt válasszatok egyik, másik vagy akár mindkettő feladatra akivel teljes mértékben egy hullámhosszon érzitek magatokat! 

 

Beszéljük át egy konzultáción a kérdéseket!

 

 Ha nem tudjátok eldönteni, hogy nektek mire van szükségetek jelentkezzetek egy konzultációra hozzánk és átbeszéljük a felmerülő kérdéseiteket, ami alapján biztosan közelebb kerültök majd a megoldáshoz!

 Ha pedig még csak az esküvőszervezés elején jártok olvassátok el a Miért jó ha van esküvőszerveződ? bejegyzésünket, hátha segít 1-2 dolgot jobban átlátni.

 Egy kis inspirációért látogassatok el a Pinterest vagy Instagram oldalunkra is.