Wovfully_Ammonite_editorial_2021-150

Vendégposzt – Kováts Gábor – Ammonite stories

Az esküvői szolgáltatókat bemutató sorozatunk következő szereplője Gábor, az Ammonite Stories optikája mögött álló fotós.

Emlékszel, hogy mi volt az első fotó, amit készítettél?

Egy családi ismerősünk 2000 körül magával hozott, egy akkor az elsők között megjelent digitális fényképezőgépet, amit magamhoz vettem és a házunk kertjébe lefotóztam mindazt, amit addig csak a fejemben tudtam “leexponálni”. Ezek között volt természetfotó, részletképek tárgyakról, és a házunkról egy feszes geometrikus kompozíció.

Ki volt rád a legnagyobb hatással?

Sebastiao Salgado.
Az ikonikus brazil fotóművész képeit órákig tudom nézni. Leginkább ember és társadalom ábrázolásai ejtenek rabul. Az az univerzális nyelv, amit a képeivel beszél az emberi nem és a természet sokszínűségéről, szerintem példa nélküli.

Esküvő színtéren talán  La Dichosa és Baptiste Hauville az, akiknek a képi világát leginkább szeretem. La Dichosa szép letisztult minimalizmusa és harmonikus színei, editorial stílusa szerintem páratlan. Baptiste Hauville vagány, önazonos vizuális világa és az az önfeledt életérzés ami képeiből árad nagyon közel állnak hozzám.

 
Mi a kedvenc színed és miért az?

Föld színek, azok árnyalatai, illetve a víz egy jellegzetes türkizzöldje.
Ezek a színek szerintem képesek egy kicsit lecsendesíteni és jó alapot és nagyobb teret adni ahhoz, hogy a párok világa jobban kibontakozhasson képeimen. Szerintem nagyon sok felesleges vizuális inger és túlszaturált szín zúdul ránk minden nap. 

 
Milyen számodra egy ideális jegyesfotózás?

Szabad hangulatú. Párjaimmal közösen olyan helyszíneket szoktam keresni, ami mindkettőnket megszólít és ahol otthonosan tudnak mozogni. Ahol van számukra tér és idő, hogy felidézzenek olyan pillanatokat a kapcsolatukból, amik segítségével őszinte pillanatokat tudok megörökíteni róluk.
Így apránként képről képre összeáll mindaz, ami az Ő világuk.
Gyönyörű sorozatokat lehet így alkotni.

 
Hallgatsz zenét utómunka közben? Ha igen akkor megosztasz velünk néhányat akár linkkel együtt?

Nagyon sokszor.
A zene egy olyan töltekezési pont számomra ami szorosan összekapcsolódik a vizuális világommal. Sokszor a fejemben egy-egy hangnak van egy színbéli megfelelője, párja.
A post production folyamatnál legtöbbször egy adott anyag hangulatához választok zenét, így a képek és a hangok segítik egymást.
Szeretem Bach zongora darabjainak kortalan és kifinomult harmóniáit.
Ha zenében meg kéne fogalmazni azt a mediterrán életérzést, ami rendkívül közel áll hozzám, szerintem Paco De Lucia És Al Dimeola flamenco-s, kicsit jazzes futamai tökéletesen hozzák ezt.

Bár a legtöbben nem mondanák meg rólam, nem áll tőlem távol a a metál színtér sem.
Kamasz korom óta nagy rajongója vagyok az Opeth nevű svéd Prog Rock formációnak, és zenekari vezetőjének Mikael Akerfeldt-nek.
De néha ahogy a világhírű zongorista, Schiff András mondja  “a zene a csenddel kezdődik”. Ez tud a legjobb inspirációs forrás lenni.

 

 
Álomhelyszín? Elképzelt is lehet 🙂

Itthon számomra a Balaton-felvidék ez. Ha konkrét helyszínt kéne mondani, pl nagy vágyam egy Elopement esküvőt fotózni a Badacsony tetején, vagy a Csobánci vár romjainál.
Külföldön, bár lehet hogy elcsépelten hangzik, rendkívül közel áll hozzám a Toszkán táj és Puglia tartomány színvilága és formái. 

 
Mi a számodra legkedvesebb rész egy esküvőn?

Fogadalmak.
Nagy utat jár be egy-egy pár a kapcsolatukban mire eljut ide, és mindenkinek megvan a maga különleges története. Ezek az “igenek” és fogadalmak szerintem olyan pillanatok, amik esszenciálisan hordozzák magukban mindazt a szépséget, amiért ez a hivatásunk.

 
Kedvenc kávézód?

Kedvenc kávézómból sok van. Lehet ez egy hegytető, egy olasz városka ráérős kávézója, egy reptéri espresso bar, vagy otthon egy nyári reggel lefőzött espresso a kotyogósból.

 

 
Pezsgő vagy gintonic?

Alapvetően Gintonic, de ha kezembe nyomnak egy behűtött Vendrell Olivella-t, akkor nem tolnám el magamtól.

 
Számodra milyen előnnyel/hátránnyal jár ha esküvőszervező is van a folyamatban?

Azt gondolom, hogy a szolgáltatói részről az esküvő egy nagyszerű csapatsport.
Mindenki egyformán kell hozzá a maga feladatában elhivatottan, hogy valóban feledhetetlent tudjunk nyújtani a párjainknak. Személyesen nekem mindig nagy segítség egy esküvőszervező. Aki akár egy karmester, mindent összefog és lekövet.

 
Te kiknek/milyen típusú pároknak ajánlanál esküvőszervezőt? 

Azoknak, akik szeretnének az esküvőjük szervezésének folyamatába bevonni egy “külső szem”-et, és nyitottak az új megközelítésekre, ötletekre úgy, hogy közben az egész esküvő őket és a stílusukat tükrözi. Legyen ez akár egy minimal outdoor elopement, vagy egy nagyobb létszámú nemzetközi esküvő itthon vagy külföldön. Azoknak is, akik szeretik, ha az esküvő napján minden gördülékenyen és könnyeden történik, és nekik csak jelen kell lenni és átadni magukat azoknak a pillanatoknak, amik pótolhatatlanok.

Nézd meg Gáborral egyik közös munkánkat, a Metamorphose styled shoot-ot.


Gábor elérhetőségei: 

www.ammonitestories.com

Facebook & Instagram