135935539_3750122611730781_8373568292830167942_n

Hogyan válasszunk esküvői DJ-t?

Egy esküvő szervezésénél viszonylag hamar előtérbe kerül a zene kérdése, a zenekar vagy az esküvői DJ kiválasztása annak megfelelően, hogy ki milyen zenei stílust preferál. Egy rossz döntés könnyen félreviheti az egész esküvő hangulatát. De hogyan döntsünk? Mit nézzünk egy árajánlatban? Ebben a blog bejegyzésben igyekszünk eloszlatni az esküvői DJ kiválasztásának a misztikumát, ezért Vajas Gergőt, a Best Event DJ lemezlovasát kérdeztük tapasztalatairól. Át is adjuk a szót Gergőnek.

 

Egyből egy pro tippel kezdeném a kalauzolást már a bejegyzés elején: Ne hagyjátok a DJ választás kérdését a szervezési prioritás sorrend végére! Ahogyan több szolgáltató (ceremóniamester, esküvőszervező) is meg tudja erősíteni, a Nagy Nap egyik legemlékezetesebb eleme az estét megédesítő ritmus és hangulat. Ez az, amit majd mindenki évek múltán is emlegetni fog! Tartsuk szem előtt, hogy az esküvői piac „felgyorsultsága”, és a pandémiás helyzet okozta átszervezések miatt az élvonalban mozgó “felkapott” esküvői zeneszolgáltatók minimum 1, de sok esetben már akár 1,5 évvel is előre járnak a dátumfoglalásokkal!

 

Hogyan válasszuk ki, hogy melyik esküvői DJ – től kérjünk ajánlatot? 

A megfelelő esküvői DJ kiválasztása tudjuk hogy nem könnyű feladat, ezért érdemes körültekintően eljárni. Célszerű több forrásból is tudakozódni mielőtt leszerződtök egy lemezlovassal. Vegyünk át néhány szempontot, amit érdemes figyelembe venni a keresésnél:

 

 • A Mouth-to –mouth, azaz első kézből történő ajánlás, valamint az ismerősök véleménye mindenképpen domináns lehet a választásnál.
 • Az adott szolgáltatónak vannak-e reprezentatív felületei, leinformálható-e? Érdemes olyan DJ-t választani, akiről az interneten is találtok referenciákat. Nem utolsó szempont az aktivitás sem: akinek az utolsó aktív social bejegyzése 5 évvel ezelőtti, valószínűleg nem gyakorolja már a szakmát,vagy csak marketingből nem jeles.
 • Sok lemezlovas aktívan tevékenykedik klubbokban is (a rendezvények mellett), így biztosak lehetünk benne, hogy az illető „zeneileg is karban tartja magát”, és nem mellesleg akár élőben is van lehetőség őt meghallgatni. Ez mindenképpen egy megnyugtató tény lesz számotokra is.
 • Aki biztosra szeretne menni, hogy az adott DJ „fehéren” és hivatalosan működik, célszerű lehet az árajánlatban/weboldalán double-check-olni, hogy számlaképes-e az illető. Amennyiben igen, valószínűleg komolyan veszi a vállalkozását, így nem fog köddé válni a foglalóval az esküvő előtti hónapokban.
 • Ami a zenék jogdíjkötelességét illeti a www.legalisdj.hu -n meg lehet bizonyosodni arról is, hogy az adott hazai DJ rendezte-e az éves/alkalmi/példányonkénti jogdíj megfizetését a MAHASZ felé. Ha szerepel a neve a listán, akkor fellélegezhetünk.
 • Madarat tolláról, szolgáltatót pedig kollégáról! Ha a szóban forgó DJ-vel sok elismert esküvői szolgáltató dolgozik, ajánlja a helyszínetek, netán több esküvőszervező is kollaborál vele, akkor ne gondolkodjatok sokat a mihamarabbi dátumfoglaláson! Valószínűleg kiemelkedő teljesítményt tud felmutatni szakmai berkekben, és nem tegnap tette fel az első lemezt.
 • Egy jó „team” mindenek felett! Ha egy már általatok lekötött koordinátor (ceremóniamester, esküvőszervező) javasolja a DJ-t korábbi közös munkaélményekre hivatkozva, merjétek őt választani, mert szinte 100% hogy a Ti esküvőtökön is brillírozni fog majd a csapatmunka!
 • A referenciaképek és videók is önmagukért beszélnek: ha szimpatikus egy esküvői DJ „brand”-je, technikai felszerelése az ismét egy pro a választásnál. Jó esetben a videón világító fények, logózott paraván, színpadelem, vagy éppen az a csúcskategóriás Pioneer CDJ szett fog a hangulathoz hozzájárulni a Ti nagy napotokon is.
 • Grátisz hegyek? Bizonyos DJ-k extra szolgáltatásokkal is színesítik a csomagot (pl. paraván, vagy dupla fényállvány, esetleg „vőfélykedés”, vlogolás), amit grátiszban ajánlanak fel. Érdemes mérlegelni, hogy ez tesz-e hozzá érdemben a ti esküvőtökhöz, de itt hívnánk fel a figyelmet arra is, hogy nem mindig a „túlextrázott” ajánlat a nyerő. Biztos, hogy egy tisztességesen a munkáját végző DJ tud egyszerre vlogolni, műsort vezetni, és a zenéket is kezelni – mindezt egyedül? Gyanús, ugye?
 • Attitűd, megnyilatkozás, zenei ismeretanyag. Ha a meetingen/konzultáción ez a három tényező elnyeri a tetszéseteket, akkor megvan a kémia is, nincs több más hátra csak a szerződés átolvasása.
 • Professzionális szolgáltatók, így a DJ-k is jó pár oldalas szerződés- formanyomtatvánnyal, lemondási feltételekkel, és foglalózási struktúrával rendelkeznek. Ha egy komolyabb szerződést kaptok emailben, ne ijedjetek meg, mert ez is csak arról tesz tanúbizonyságot, hogy nem a „lesz majd valahogy” elvén szerződik a kiszemelt szolgáltatótok.

 

 

Mit érdemes nézni egy DJ árajánlatban?

Első körben semmiképp sem a számokat… a formáját, igényességét viszont annál inkább. Az esküvői DJ-k csomagjait, szolgáltatásait tágabb kontextusban érdemes vizsgálni: Mit kínál az adott szolgáltató? Időintervallumban mettől-meddig szerződik, milyen minőségű és mennyiségű technikai felszerelés van az „alapcsomag”-ban? Milyen feláras és kiegészítő opciókat kínál a DJ? Vannak-e referenciák is csatolva? Összességében a legjobb ár-érték arányt kell megvizsgálni, és végül mérlegre tenni amikor kedves párok majd „megversenyeztetitek” a bekért DJ árajánlatokat. Javasoljuk, hogy legyen a „személyreszabottságon” a hangsúly.

Sok esküvői DJ – nél felmerülnek bizonyos tér- és időintervallumbeli korlátok, vagy egyéb technikai feltételek:

 • Az első és legfontosabb különválasztani, hogy „sztárfellépőtől”, másképp szólva élvonalbeli DJ-től kértünk-e árajánlatot, vagy egy professzionális rendezvény DJ-től. Tudatosítsuk magunkban, hogy egy nívós, elismert „SZTÁR DJ” általában nem rendelkezik technikai felszereléssel, és ha vállalja is egyáltalán a felkérést, maximum 1-1,5 órás szettre szerződik melynek a tiszteletdíja sokszor a többszöröse is lehet egy hivatásos „esküvői” vagy „rendezvény DJ” – már a technikát is tartalmazó – egész napos csomagárának.
 • Tudakozódjunk első körben arról is (ha ez az árajánlatben nem egyértelmű), hogy a DJ valóban rendelkezik-e saját technikai felszereléssel, vagy bérelnie kell az alapvető eszközöket is. A bérlés sokszor költséges lehet, de profizmus szempontjából sem javasolt olyan DJ-vel leszerződni, aki az utolsó potméterig kölcsön „haknicuccal” fog majd megjelenni.
 • Bizonyos rendezvény DJ-k pl. csak hajnal 2:00-ig vagy 3:00-ig szerződnek fix áron, amíg más szolgáltatónál a fix ár hajnal 4:00-ig tart, és utána számolandó csak az ún. „hosszabbítási” díj. A végső árkalkulációt tekintve – annak a függvényében hogy meddig tervezitek az esküvői party-t – ezabszolút nem mindegy.
 • Csapatban dolgozik-e az illető? Sokszor nagyobb létszámnál, vagy több helyszín hangosításánál „road”-al vagy technikai „staff”-al települ ki egy-egy zenei szolgáltató, más DJ pedig egyedül dolgozik. Ennek függvényében szintén eltérőek lehetnek a különböző árajánlatok.
 • A szertartás, azaz ceremónia hangosítása a legtöbb szolgáltatónál „kültéri technikai kiállás” építése révén feláras szolgáltatás, csakúgy, mint a legtöbb rendezvényhelyszínnél is. Azonban vannak bizonyos DJ-k akiknél ez is „belefér” (magasabb csomagárnál, vagy grátiszként?), így a ceremónia hangosításáról mindenképpen érdemes külön tudakozódni.
 • Többnyelvű DJ szolgáltatásnál (pl. angol nyelvű kommunikáció/ árajánlat) ha felárat számol a DJ az mérvadó lehet, hiszen egy megszerzett nyelvvizsga valljuk be olyan szellemi tőke, ami a szolgáltatás nívóját emeli.
 • Útiköltség. Ez az a tényező, ami professzionális szolgáltatónál a csomagáron felül számolandó, és természetesen oda-vissza értendő. (50FT/km-től akár 100-150 FT/km –ig reálisak lehetnek a kilométer díjak).
 • Ha vállalkozó az adott esküvői DJ, akkor szintén érdemes rákérdezni, hogy ÁFA körös vagy Alanyi Adómentes a szolgáltatások feltüntetett bruttó ára.

 

Summázva a fentieket, láthatjuk, hogy nem mindig a legolcsóbb vagy legdrágább ajánlat a legjobb. Végül, de nem utolsó sorban javasoljuk, hogy minél több csomagajánlatot kérjetek be kedves párok, hogy egy reális képet kapjatok az árképzésekről. Ezt követően a fentiek alapján mérlegeljetek, hogy ár-érték arányban, szerződési feltételekben, technikai felszerelésben és „kémiában” ki legyen az a DJ, aki a legjobb hangulatot varázsolja majd nektek a táncparkettre! A választás a tiétek.

 

Nem utolsó sorban pedig fogadjátok szeretettel a Best Event DJ x Vowfully playlistet, amit Gergő kifejezetten nekünk állított össze és ami például egy esküvői vacsora tökéletes

Gergőtől és a Best Event DJ csapatától itt tudtok árajánlatot kérni: info@besteventdj.hu de megtaláljátok őket a Facebookon, Instagramon és Spotify-on is.

 

Olvassatok bele korábbi blog bejegyzéseinkbe is, ahol például hasznos tanácsokat adunk egy esküvői moodboard elkészítéséhez vagy éppen azt vesszük végig, hogy milyen feladatok elvégzésében tud segíteni egy elopement vagy esküvőszerző. Nem hallottál még az elopement (szöktetéses esküvő) kifejezésről? Erről a témáról pedig itt olvashatsz bővebben.